logo specialized
  Home    Bedrijf    Contact    Product    Cultuur    Links    Verkoop    Media  
         Dahlia's ..... brengen de Zomer in uw Tuin 
Historie en herkomst

Classificatie

Gevuldbloemig

Teelt en verzorging
Dahlia Cultuur

 

TEELT EN VERZORGING
  Dahlia's zijn dankbare planten: hoe beter ze verzorgd worden, des te meer zult u beloond worden met een voorspoedige groei en een uitbundige bloei. De voorwaarden die we hieronder geven voor een goede verzorging zijn algemeen. Verschillende grondsoorten, temperatuur, licht en voeding zijn allen van invloed. Door te experimenteren kan iedereen uitvinden wat de ideale verzorging is.  
Grond.   Dahlia's groeien in elke grondsoort. Belangrijk is, dat de bodem voedzaam, goed doorlatend maar niet te droog is. De ideale P.H. of zuurgraad is 6 à 7. Door het gebruik van kalk is de P.H. te verhogen.   
Plaats   Geef dahlia's altijd een plekje waar ze veel licht hebben. Ze kunnen de gehele dag de zon verdragen. In tuinen die erg warm en beschut zijn is enkele uren schaduw per dag niet erg. Te veel schaduw geeft een te hoge, slappe groei van de plant. Er zullen zich ook minder bloemen ontwikkelen.   
Water   Geef dahlia's altijd voldoende water. De grond dient altijd vochtig te zijn. Vooral de hogere soorten kunnen als ze goed ontwikkeld zijn via het vele blad heel wat water verdampen op warme dagen. Te weinig water veroorzaakt een trage groei, weinig bloemen en geelverkleuring van het blad.   
Voeding   Dahlia's vragen een goede bemesting. Breng voor het planten de voeding in de grond op peil. Eventueel kunt u eens een grondanalyse laten maken door een grondbemonsteringslaboratorium. Een organische korrelmeststof is heel geschikt voor het planten en tevens milieuvriendelijk. Tijdens de groeiperiode kunt u regelmatig iets bijmesten met een evenwichtige meststof. Bijvoorbeeld N.P.K. 12-10-18 in korrelvorm. Strooi de korrels ruim om de planten. Men kan ook kiezen voor een meststof opgelost in het gietwater. Maak de oplossing niet te sterk. Korrels ééns per vier weken, in het gietwater ééns per 1 à 2 weken. Let erop dat de planten mooi groen blijven, en steeds blijven groeien en nieuwe knoppen en bloemen ontwikkelen. Met enig experimenteren zult u ontdekken hoeveel voeding uw dahlia's nodig hebben.   
Temperatuur   Dahlia's hebben het naar hun zin bij temperaturen tussen 15 en 25 C. Door hun afkomst (Mexico) zijn ze niet winterhard. De plant verdraagt geen vorst. Plant dus niet voordat het gevaar voor (nacht)vorst geweken is.   
Plantmateriaal.   Dahlia's zijn te koop in diverse soorten plantmateriaal. Knollen zijn te koop in het vroege voorjaar bij tuincentrum, zaadhandel, postorderbedrijf of bij de gespecialiseerde kwekerij. Er worden twee soorten dahliaknollen verkocht:
Soortdahlia's.   Soortdahlia's zijn dahlia's die vegetatief worden vermeerderd door stekken te plukken van dahliaknollen, de kweker noemt deze: oplegknollen. Deze knollen worden zorgvuldig geselecteerd en op gezondheid en soortechtheid gecontroleerd om er zeker van te zijn dat voor de vermeerdering het beste materiaal wordt gebruikt. Alle planten van een dahliaras dat op deze wijze wordt vermeerderd zijn identiek van bloem, plant en kleur.Op de verpakking bevind zich meestal een foto.    
Zaaddahlia's   Deze dahlia's worden geteeld van zaad. Hoewel de knollen er nagenoeg hetzelfde uitzien als knollen van soortdahlia's zij er toch enkele belangrijke verschillen. Deze dahlia's koopt u altijd gemengd, immers niemand kan voorspellen welke dahlia er uit een zaadje komt. De variaties in kleur, bloemtype, hoogte enz. kunnen behoorlijk groot zijn. Er zijn twee types te koop, nl Mignon gemengd, enkelbloemige dahlia's en Unwin gemengd, meestal halfgevulde gemengde dahlia's. Op de verpakking staat meestal een afbeelding van een gemengde groep dahlia's, op de verpakking moet vermeld staan: geproduceerd uit zaad.   
Planten Met het planten van dahliaknollen kan worden begonnen 2 tot 3 weken voordat de kans op nachtvorst is verdwenen. Ze zullen dan net boven de grond komen als er geen kans meer is op vorst.
Als u een kasje hebt, of koude bak kunt u deze knollen voortrekken in potten. U hebt dan al flinke planten als ze naar buiten kunnen en zult ook eerder bloemen hebben.
U kunt ook dahliastekken planten.Deze kan men meestal alleen bestellen bij gespecialiseerde dahliakwekerijen of bij een dahliavereniging in uw omgeving. Inlichtingen over verenigingen en/of gespecialiseerde handelskwekerijen kunt u krijgen bij de Nederlandse Dahlia Vereniging.
Sinds enkele jaren zijn er bij een aantal tuincentra in Mei en Juni ook bloeiende dahlia's te koop in potten. Deze kunt u uit de pot halen en in de tuin planten of overplanten in grotere potten, bakken of containers. Gebruik wel voldoende grote containers met minimaal 10 liter grond erin. Daardoor verminderd de kans op uitdrogen bij mooie zonnige dagen. Zo kunnen dahlia's ook een plaatsje krijgen op het terras of in de patio. Door ze te verplaatsen en te combineren met andere kuipplanten krijgt de tuin steeds weer een ander aanzicht.
Hoge soorten planten we ongeveer 50 à 60 cm. uit elkaar. Lagere 25 à 30 cm. De knollen worden geplant enkele cm. onder de grond. Na het planten, vooral van stekken of voorgetrokken planten enkele dagen goed water geven.  
Verdere verzorging.   Hogere dahlia's moeten gesteund worden. Het gewicht van de plant en de bloemen is zo groot dat ze, vooral bij veel wind, om kunnen vallen en breken. Stevige stokken waar de dahlia's aan gebonden worden voldoen prima. Ook de plantensteun (plastic ring) die bij de tuincentra verkrijgbaar is, is bijzonder geschikt als steun en mooier om te zien. Als brede, vertakte planten gewenst zijn kunnen de scheuten als ze uitgegroeid zijn tot 2 à 3 bladparen getopt worden. Daardoor gaan de okselknoppen ontwikkelen en de plant vertakt zich. Het resultaat is een mooi vertakte, bossige plant met veel bloemen. Hetzelfde gebeurt als later van de planten bloemen worden gesneden. Het wegsnijden stimuleert de groei van nieuwe uitlopers. Om dezelfde reden moeten uitgebloeide bloemen verwijderd worden. Verwijder de uitgebloeide bloem tot aan de daaronder groeiende zijscheut. Vooral bij enkelbloemige dahlia's is het weghalen van oude bloemen belangrijk. Ze vormen snel zaadknoppen en de energie en voeding van de de plant gaat dan naar de zaaddozen. De plant zal geen nieuwe scheuten en bloemen maken.   
Showbloemen.   In plaats van veel bloemen kan men ook kiezen voor minder, maar veel grotere bloemen. Het resultaat van die methode is te zien op showtuinen en tentoonstellingen. Per plant laat u enkele (max. 5) scheuten doorgroeien. Per tak laten we alleen de hoofdknop zich ontwikkelen. De zijscheuten worden uit de bladoksels weggenomen. Als dit tijdig gebeurd kunnen ze eenvoudig weggebroken worden. Al het voedsel zal naar de hoofdbloem gaan waardoor deze groter en mooier wordt. Er zijn vele verenigingen in vele landen die met deze bloemen wedstrijden houden en shows organiseren. Wie hierin geïnteresseerd is kan informeren bij de N.D.V. Zeer waarschijnlijk is er ook bij u in de buurt een dahliavereniging. U kunt er veel leren over de verzorging van dahlia's, en ook over de vele verschillende soorten.   
Dahlia's snijden. Als snijbloem is de dahlia gewild om de vele felle kleuren en de lange rechte stelen.De beperkte houdbaarheid was altijd een remmende factor in de vermarkting van dahlia's als snijbloem. De veredeling heeft echter niet stil gestaan en er zijn de laatste jaren meerdere goede snijsoorten beschikbaar gekomen. Er zijn enkele speciale snijsoorten die in een nog rauw stadium geoogst kunnen worden en die een vaasleven hebben van meer dan een week.Van deze soorten zien we de laatste jaren dat ze meer en meer worden opgenomen in het vaste pakket zomerbloemen van de bloemenveilingen en bloemenexporteurs. De aanvoer van dahlia's begint al vroeg in het seizoen van soorten die geschikt zijn voor bloemproductie in kassen.
Wie dahlia's wil snijden en een tuin bezit kan het natuurlijk een aantal planten daarvoor in de tuin zetten.Verder zijn ze te koop op de markt en bij de kwekers.Dahlia's snijdt u niet midden op de dag. Het beste tijdstip is in de ochtend, avonds kan ook. Zet ze direct in diep water.Het toevoegen van een bloemenvoeding doet de bloemen goed uitkomen en verlengt de houdbaarheid doordat deze middelen ook een stof bevatten die het water in de vaas schoon houdt.   
Ongewenste bezoekers   Zoals alle planten kunnen ook dahlia's bezocht worden door insecten zoals luis,rups, slakken, trips en oorwurm.Inspecteer de planten regelmatig en bestrijd indien nodig met een daartoe geschikt middel.Er zijn diverse goede milieuvriendelijke middelen verkrijgbaar.   
Vermeerdering. Er zijn drie manieren om dahlia's te vermeerderen: 
1. Door zaad
Leuk om eens te proberen,maar men moet er rekening mee houden dat de uitkomst heel andere dahlia's oplevert als de plant waarvan zaad is gewonnen.
Kwekers winnen nieuwe soorten door doelgericht kruisen en zorgvuldige selectie.Ook zaad dat te koop is garandeert geen vaste vorm en kleur.

2. Door te delen of splitsen
De oude knollen worden in het voorjaar,als de eerste ogen zichtbaar zijn met een mes gesplitst.
Zorg dat op elk deel dat u gaat planten één of meer ogen aanwezig zijn.

3. Door stek
Dahlia's kunnen goed gestekt worden.Deze methode gebruiken de kwekers voor vermeerdering.
In het vroege voorjaar worden de knollen geplant in de verwarmde kas.( ± 20° C )
De stekken worden geplukt als ze zo'n 10 cm. groot zijn.Snijdt de eerste stekken vlak boven de knol weg.Deze zijn vaak erg grof en hol.Spoedig groeien er nieuwe stekken.Deze kunnen geplukt worden.Plant ze in een luchtig,niet te rijk grond mengsel.Houdt de grond vochtig.Ook een hoge luchtvochtigheid is belangrijk.Na 2 á 3 weken bij een temperatuur van ± 15 graden hebben ze worteltjes.Dan kunnen ze worden opgepot.Tijdig afharden is belangrijk.Dat kan in de koude bak of op een luw plekje buiten.Pas op voor nachtvorst.Ongeveer half Mei kunt u ze buiten planten en begint er weer een nieuw dahliaseizoen van groei en bloei.
Bewaren. Dahlia's zijn niet winterhard. Als u de knollen wilt bewaren moeten ze voor de winter gerooid worden.Na de eerste nachtvorst worden de planten teruggesnoeid tot ± 20 cm. De stengels laten drogen en voor de vorst komt de knollen uit de grond halen.De knollen laten drogen en op een koele,donkere en tochtvrije plaats bewaren en afdekken met droge turfmolm.Denk aan een labeltje met naam of kleur.Knollen die u wilt bewaren mogen niet te nat zijn maar ze mogen ook niet indrogen (rimpels).  
Informatie

NDV  
Dahlia's zijn verkrijgbaar bij de tuincentra, supermarkt, bloemen en plantenwinkels, op de markt, en via handels- en postorderbedrijven. Voor de allernieuwste of zeer speciale soorten kunt u terecht bij gespecialiseerde dahliakweekbedrijven.
Informatie kunt u inwinnen bij een dahliavereniging in uw omgeving en natuurlijk ook bij de Nederlandse Dahlia Vereniging,waar vele van de plaatselijke verenigingen weer bij aangesloten zijn.
Regelmatige informatie over cultuur van dahlia's nieuwe soorten,tentoonstellingen in binnen- en buitenland,en allerlei nieuwtjes over dahlia's krijgt u regelmatig als lid van de N.D.V.

Informatie: Website van de Nederlandse Dahlia Vereniging   

Update: 23 november 2015       © text and photographs   Verwer Dahlia's bv Lisse, NL